Leif Jensen 70 år i dag !

 Av Johan Thonerud                                                                                            19. mars 2018

 Den 19. mars fyller Norges desidert beste vektløfter gjennom tidene 70 år.

Leif hadde tidlig mål om å bli verdensmester, han visste bare ikke i hva. Som gutt prøvde han seg i mange idretter som bryting, fotball, håndball, skyting, friidrett og bilkjøring. Han så sitt første VM i vektløfting fra Sverige i 1963, og der deltok brødrene Kailajärvi og da ble valget tatt.

Han hadde arva styrke og hurtighet etter sin far og bestefar, og når han som 14 åring fikk prøve seg på ei hjemmelaga vektstang som skulle veie 100 kilo, sjokkerte han kompisene med å få den over hodet !

Vendepunktet som vektløfter var når Eivind Rekustad tok kontakt med Leif. Eivind ble senere den eneste andre nordmann som har tatt medalje på VM senior i vektløfting. Han var interessert i å komme i kontakt med Leif, som han hadde hørt historier om. For å bli kjent, inviterte han med Leif for å spille biljard. Det han husket best fra den anledningen, er at Leif gikk ned på bare ett bein for å gjøre enkelte slag.

På denne tiden fikk Leif dreia seg ei vektstang når han begynte på yrkesskolen. Og når onkelen hans fikk laga noen skiver til ham, begynte treninga på noen flate partier de hadde i grusveien der de bodde.

Treninga med Eivind begynte på loftet over butikken til faren til Eivind. Her viste han litt av sin kapasitet direkte  som 16 åring ved å ta 156 kilo i knebøy med kroppsvekt 65 – 66 kilo første gang han prøvde øvelsen !

Litt senere fikk de lov å rydde unna noen varer på lageret til butikken for å trene sammen.

Neste viktige begivenhet var når de dro på et stevne som skulle gå i Larvik. Når de kom fram viste det seg at stevnet var avlyst, men de kom i kontakt med Øistein Smith Larsen. Han inviterte de hjem til seg og fikk virkelig satt fyr og flammer i guttene. 

Aage Sletsjøe som den gang var landslagstrener, sa etter ei trening: Du kommer aldri til å støte 150 kg. med de armene.

Da fløy det en f… i meg sa Leif.  8 år seinere ble Leif først i Norge til å støte 200 kilo.

Leif stevnedebuterte i 1966 for Larvik AK og året etterpå uttrykte han at han ville til OL i Mexico 1968. De andre på landslaget lo av ham for det var flere som var bedre. På Baltic Cup i Finland 1968 kvalifiserte han seg til OL. Norge fikk med en deltaker på dette OL og han het Leif.

Dette var etter 3 års trening. OL debuten ga en 14. plass, men når Leif sto å så Viktor Kurentsov fikk sitt gull, bestemte han seg for å stå øverst på pallen om 4 år.

VM 1969 i Polen ble gjennombrudd for norsk vektløfting. Leif Jensen tok den første og Eivind Rekustad den andre medaljen for Norge i norsk vektløfterhistorie. Dette ble begynnelse på en periode på 6 år hvor Leif tok medalje og satte norsk rekord hvert år på VM !

3 år på rad ble det gull i rykk ( 1971 – 73 ) og dette klarte han både i 75 kilos og 82,5 kilos klassen.

Noe av grunnen til denne suksessen er at Leif prioriterte kun VM og OL. Det eneste unntaket var OL sesongen 1972 hvor Leif var i form på NM, EM og OL. Dette begrunnes med taktikk foran OL. Boris Pavlov slo Leif knapt etter kontroversiell dommeravgjørelse på EM. Under en russisk forfriskning på kvelden etter konkurransen sa Leif: Det er greit du vant nå Pavlov, for da vinner jeg på OL. På bagen skrev Leif med store bokstaver 180 – 155 – 190 – 525 som var resultater på verdensrekord nivå.

Russerne valgte å stille med 2 mann mot Leif for å vinne 82,5 kilos klassen: Boris Pavlov og Valery Shary. Begge ble brakt ut av fatning når de var på trening noen dager før konkurransen, og Leif kom inn i vanlig klær og sko og gjorde et konkurransepress på 160 uten oppvarming. Han rusla så ut, mens kompisen Bosse Johansson slo en bløff for dem om at Leif hadde løfta over verdensrekorden med 180 på trening.

Leif oppga 175 i begynnervekt som var mer enn han noen gang hadde tatt på trening eller konkurranse. Pavlo gikk ut av konkurransen på 167,5 og Shary bomma seg ut på 170. Da senka Leif begynnervekta til 172,5 og bada inn til OL gull.

OL gullet på tross, mener Leif at hans største øyeblikk i karrieren var når han satte verdensrekord i rykk på bestilling på Nordisk i København 1973. Presidenten i det danske forbundet Jørgen Moritzen hadde bestilt denne 12 måneder tidligere. Her ble han den første i 75 kilos klassen til å rykke over dobbel kroppsvekt med 150,5 som ny rekord.

Til lykke med dagen og framtidige løft Leif !!!

Store norske  leksikon:

Leif Jenssen, norsk vektløfter. Olympisk mester 1972 (82,5 kg, lett tungvekt). VM-sølv 1970 og 1971 (75 kg) og 1974 (82,5 kg). EM-sølv 1972 (82,5 kg). OL-deltaker også 1968 og 1976.
Satte i 1973 verdensrekord i rykk. 3 nordiske seniormesterskap og 10 individuelle senior-NM i perioden 1968–89. 5 kongepokaler.
Tildelt Morgenbladets gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett 1971.