Hvordan fungerer de forskjellige seriene i NVF?

Vektløfting i Norge – en innføring for nykommere.

I vektløfting konkurreres det i øvelsene rykk og støt. I begge øvelsene går konkurransen ut på å løfte vektstangen opp på strake armer over hodet. Hovedkonkurransen i norsk vektløfting er lagserien. I tillegg kommer 5kampserien.

Lagserien

1. Regler for lagserien: 
a) Lagserien i alle alderskategorier går over fire omganger á 2 eller 3 måneder:
1. omgang – januar/februar.
2. omgang – mars/april.
3. omgang – mai/juni.
4. omgang – juli/august/september.

b) Et lag som deltar i minst en av serieomgangene i NVFs lagserie teller med i serien, på lik linje med lag som er med i alle serieomgangene.

c) Hvert lag stiller med 5 deltakere, uansett vektklasse, i Eliteserien menn, 1. divisjon menn og 2. divisjon menn. Hvert lag stiller med 4 deltakere, uansett vektklasse, i Eliteserien kvinner, 1. divisjon kvinner og 2. divisjon kvinner, 3 deltakere i øvrige serier.

Et lag må ha minimum 3 (1 på tremannslagene eksempelvis veteran) løftere med i hver serieomgang for å få tellende resultat.

d) De tre eller fire beste lagene i gjennom hele serien, møtes til NM lag som arrangeres i slutten av året. En klubb kan kun stille med ett lag for hver alder og kjønnskategori.

Vinneren av NM lag for de ulike serier kåres til Norgesmester for lag, og det deles ut medaljer til løfterne for de tre beste lagene i de respektive klasser.

Tidlig på 90-tallet innførte NVF 5-kamp som konkurranseform. Denne konkurranseformen omfatter rykk, støt, 40 meter sprint med liggende start, tre-hopp og Liakov kulekast.  Hensikten med å innføre 5-kamp var å trene og konkurrere med bevegelser og kapasiteter som er viktige i olympisk vektløfting. Det vil si spenst, hurtighet, eksplosivitet og koordinasjon. Nå har 5-kamp blitt svært populært, og det arrangeres eget norsk mesterskap i 5-kamp samt en egen lagserie. ​​

5-kamp serien

Klasser: 13-14år, 15-16 år,17-18år, 19-23 år og 23+

I Liakov kulekast, som er et type kast man kaster bakover, er det kuler med forskjellig vekt som brukes. Dette er basert på aldersklasse og kjønn.

I nyere tid forfordeler poengregningen de tyngre klassene. En 109+ løfter bruker mer energi på å komme seg opp på beina fra liggende start, enn det en vektløftere i lettere vektklasser bruker. Poengfordelingen er da kommet den tyngre løfter litt mer til gode enn før. Nå er det mindre å hente på å være rask på 40meter.

Det avvikles i 3 omganger. Den første går fra april til mai. Den andre går fra juni, gjennom juli til august og den tredje i september og oktober.

Hvert lag stiller med 3 deltakere i hver av klassene, og et lag må ha minimum én deltaker med i hver serieomgang for å få tellende resultat.

Vinnerlaget i hver 5-kampserie mottar en premie, og det kåres 5-kamp seriemester.

Hele reglementet finnes på NVFs sider.Oversikt over klubbene

Arrangementer

juni, 2021

Følg oss i sosiale medier

Siste nytt

Oppdatering om RM 2021
20Jun

Oppdatering om RM 2021

Søndag 27. juni stiller Tryggve Duun, Hilde Næss og Asta

Et inkluderende løftemiljø
17Jun

Et inkluderende løftemiljø

Vi i Østlandet vektløfterregion er den mest folkerike delen av

KOSTHOLD FOR VEKTLØFTERE
17Jun

KOSTHOLD FOR VEKTLØFTERE

Denne bloggartikkelen er skrevet av landslagsbokser og masterstudent i ernæringsfysiologi

Relaterte artikler

Et inkluderende løftemiljø
17Jun

Et inkluderende løftemiljø

Vi i Østlandet vektløfterregion er den mest folkerike delen av landet, selv om vi ikke har så mange løfteklubber eller utøvere. Men vi har gode forutsetninger for rekruttering med en slik befolkningsmasse! Det betyr at vi kan få alle typer mennesker inn i våre klubber, og da er det viktig å ta et standpunkt. Et […]

KOSTHOLD FOR VEKTLØFTERE
17Jun

KOSTHOLD FOR VEKTLØFTERE

Denne bloggartikkelen er skrevet av landslagsbokser og masterstudent i ernæringsfysiologi ved UiO, Madeleine Angelsen. @angelsenkosthold 2021 HVA GJØR EN VEKTLØFTER GOD?Jeg er jo egentlig bokser, men på samme måte som i boksing er styrke og eksplosivitet viktige egenskaper for å bli god i olympisk vektløfting. For å bli sterkere og mer eksplosiv kreves trening, hvile […]

Gangen i et stevne
10May

Gangen i et stevne

Robert Grønland fra Elverum AK har laget denne saken, som vi tenkte at flere kunne ha nytte av. Det er mange regler, kurs og veiledninger for funksjonærer og dommere som handler om stevner og hva som skjer der. Men det er ikke alltid like lett som utøver å få fatt på alt som skjer ved […]

Utøverintervju
09May

Utøverintervju

10 spørsmål med Daniel Strømsborg Roness Av: Nicolai RonessJeg spurte Daniel om han kunne ta seg tid til å svare på 10 spørsmål om sin vektløfterkarriere. Han sa selvfølgelig ja! Det blir spennende å følge Daniel under EM i Moskva 2021, og da er det alltid kjekt å vite litt mer om utøveren som står […]

Nyhetsbrev

Vi sender ut et nyhetsbrev en gang i blant. 

I nyhetsbrevene våre får du referater fra stevner, praktisk informasjon om kommende arrangementer og andre spennende nyheter. 

Registrer deg i dag, og få nyhetsbrevet du og. Vi lover – dette er det eneste vi bruker dataene dine til.

For å registrere deg som mottaker av nyhetsbrevene våre ber vi deg om å klikke på boksen under.

Du kan kansellere nyhetsbrevet når som helst ved å trykke på linken nederst på nyhetsbrevet vi sender deg.

Vi bruker Mailchimp. Ved å abonnere godtar du at dataen blir lagt inn i Mailchimp-systemet vårt Les mer om Mailchimps personvernspolicy her.

Telefonnummer

+47 958 36 159

Epost

vektloftingost@gmail.com

Postadresse

Hunnsvegen 66
2819 Gjøvik

X