Hvordan fungerer de forskjellige seriene i NVF?

Vektløfting i Norge – en innføring for nykommere.

I vektløfting konkurreres det i øvelsene rykk og støt. I begge øvelsene går konkurransen ut på å løfte vektstangen opp på strake armer over hodet. Hovedkonkurransen i norsk vektløfting er lagserien. I tillegg kommer 5kampserien.

Lagserien

1. Regler for lagserien: 
a) Lagserien i alle alderskategorier går over fire omganger á 2 eller 3 måneder:
1. omgang – januar/februar.
2. omgang – mars/april.
3. omgang – mai/juni.
4. omgang – juli/august/september.

b) Et lag som deltar i minst en av serieomgangene i NVFs lagserie teller med i serien, på lik linje med lag som er med i alle serieomgangene.

c) Hvert lag stiller med 5 deltakere, uansett vektklasse, i Eliteserien menn, 1. divisjon menn og 2. divisjon menn. Hvert lag stiller med 4 deltakere, uansett vektklasse, i Eliteserien kvinner, 1. divisjon kvinner og 2. divisjon kvinner, 3 deltakere i øvrige serier.

Et lag må ha minimum 3 (1 på tremannslagene eksempelvis veteran) løftere med i hver serieomgang for å få tellende resultat.

d) De tre eller fire beste lagene i gjennom hele serien, møtes til NM lag som arrangeres i slutten av året. En klubb kan kun stille med ett lag for hver alder og kjønnskategori.

Vinneren av NM lag for de ulike serier kåres til Norgesmester for lag, og det deles ut medaljer til løfterne for de tre beste lagene i de respektive klasser.

Tidlig på 90-tallet innførte NVF 5-kamp som konkurranseform. Denne konkurranseformen omfatter rykk, støt, 40 meter sprint med liggende start, tre-hopp og Liakov kulekast.  Hensikten med å innføre 5-kamp var å trene og konkurrere med bevegelser og kapasiteter som er viktige i olympisk vektløfting. Det vil si spenst, hurtighet, eksplosivitet og koordinasjon. Nå har 5-kamp blitt svært populært, og det arrangeres eget norsk mesterskap i 5-kamp samt en egen lagserie. ​​

5-kamp serien

Klasser: 13-14år, 15-16 år,17-18år, 19-23 år og 23+

I Liakov kulekast, som er et type kast man kaster bakover, er det kuler med forskjellig vekt som brukes. Dette er basert på aldersklasse og kjønn.

I nyere tid forfordeler poengregningen de tyngre klassene. En 109+ løfter bruker mer energi på å komme seg opp på beina fra liggende start, enn det en vektløftere i lettere vektklasser bruker. Poengfordelingen er da kommet den tyngre løfter litt mer til gode enn før. Nå er det mindre å hente på å være rask på 40meter.

Det avvikles i 3 omganger. Den første går fra april til mai. Den andre går fra juni, gjennom juli til august og den tredje i september og oktober.

Hvert lag stiller med 3 deltakere i hver av klassene, og et lag må ha minimum én deltaker med i hver serieomgang for å få tellende resultat.

Vinnerlaget i hver 5-kampserie mottar en premie, og det kåres 5-kamp seriemester.

Hele reglementet finnes på NVFs sider.Oversikt over klubbene

Arrangementer

september, 2021

Følg oss i sosiale medier

Siste nytt

Østlandsmesterskap 2021
13Sep

Østlandsmesterskap 2021

Informasjon vedrørende Østlandsmesterskap 2021!  Lørdag 18. september arrangeres det ØM

NM Senior 2021
06Sep

NM Senior 2021

Endelig! NM Senior går snart av stabelen, nærmere bestemt helgen

Presterer man bedre med kosttilskudd?
25Sep

Presterer man bedre med kosttilskudd?

Presterer man bedre med kosttilskudd? Marie Omestad fra Norges idrettshøgskole

ØM 2021: Stevneprotokoll
22Sep

ØM 2021: Stevneprotokoll

ØM gikk så det suste i helgen! Her finner dere

NM Senior 2021 startliste
20Sep

NM Senior 2021 startliste

NM Senior nærmer seg, og som dere vet går det

Relaterte artikler

Presterer man bedre med kosttilskudd?
25Sep

Presterer man bedre med kosttilskudd?

Presterer man bedre med kosttilskudd? Marie Omestad fra Norges idrettshøgskole har sett på holdningene til kosttilskudd blant 16-18 åringer som trener på treningssenter. Hun fikk Anti Doping Norges studentpris for sin oppgave. Les mer om det på hjemmesidene til Anti Doping Norge:https://www.antidoping.no/nyheter/overrasket-over-at-ingen-var-negative-til-kosttilskudd Vi spurte Marie om hun kunne skrive et innlegg for løftebloggen vår, noe […]

Bilder fra NM 5kamp
16Sep

Bilder fra NM 5kamp

Nedlastbare bilder

Vektløfting for barn og unge
07Sep

Vektløfting for barn og unge

Lær kidsa løfting! Vi tok en prat med regionstrener Egon Vee-Haugen, med 6 NM gull i vektløfting, en historie fra friidrett og lang erfaring med instruksjon av barn, unge, senior og veteranutøvere, for å høre hva han har å si om vektløfting for ungdom! Olympisk vektløfting er i vinden som aldri før. Med fremveksten av CrossFit […]

Dommerkurs på Elverum AK
30Aug

Dommerkurs på Elverum AK

Helgen 28. og 29. august holdt vi dommerkurs på Elverum Atletklubb. Det var 5 deltakere, 3 fra Elverum og 2 fra Gjøvik. Vi hadde to frafall fra helgens kurs, men kom oss gjennom en hyggelig helg med mange gode og interessante diskusjoner. IWF har som de fleste vet oppdatert regelverket sitt, så kompendiet som ligger […]

Vil du ha verv i Østlandet vektløfterregion?
09Aug

Vil du ha verv i Østlandet vektløfterregion?

Styret i Østlandet vektløfterregion jobber stadig med å sette sammen en godt fungerende valgkomite. Kunne du tenke deg å bidra til at idretten vår fungerer optimalt i alle ledd? Arbeidet til valgkomiteene er undervurdert i de fleste organisasjonsledd. De som velges til disse komiteene har en meget viktig oppgave i norsk idrett. I det følgende […]

Nyhetsbrev

Vi sender ut et nyhetsbrev en gang i blant. 

I nyhetsbrevene våre får du referater fra stevner, praktisk informasjon om kommende arrangementer og andre spennende nyheter. 

Registrer deg i dag, og få nyhetsbrevet du og. Vi lover – dette er det eneste vi bruker dataene dine til.

For å registrere deg som mottaker av nyhetsbrevene våre ber vi deg om å klikke på boksen under.

Du kan kansellere nyhetsbrevet når som helst ved å trykke på linken nederst på nyhetsbrevet vi sender deg.

Vi bruker Mailchimp. Ved å abonnere godtar du at dataen blir lagt inn i Mailchimp-systemet vårt Les mer om Mailchimps personvernspolicy her.

Telefonnummer

+47 958 36 159

Epost

vektloftingost@gmail.com

Postadresse

Hunnsvegen 66
2819 Gjøvik

X