KOSTHOLD FOR VEKTLØFTERE

Denne bloggartikkelen er skrevet av landslagsbokser og masterstudent i ernæringsfysiologi ved UiO, Madeleine Angelsen.

@angelsenkosthold 2021

HVA GJØR EN VEKTLØFTER GOD?
Jeg er jo egentlig bokser, men på samme måte som i boksing er styrke og eksplosivitet viktige egenskaper for å bli god i olympisk vektløfting. For å bli sterkere og mer eksplosiv kreves trening, hvile og mat i riktige porsjoner.

Flere ting har betydning for hvor god en vektløfter blir

Jeg har ikke tenkt å begi meg inn på anbefalinger eller retningslinjer for styrketrening, da dette er et godt stykke utenfor mitt fagfelt. Likevel er det noen aspekter ved vektløfteres treningsopplegg som er verdt å notere seg når man skal diskutere hva et optimalt vektløfter-kosthold innebærer.

HVIS DU SYNES DET BLIR MANGE VANSKELIGE ORD… IKKE GI OPP!
I de følgende avsnittene skal jeg forklare noen faglige nøkkelbegreper. Det kan bli litt teknisk, så jeg skal prøve å oppsummere hvert begrep godt før vi går videre til neste. Hold deg godt fast, så begynner vi!

ATP = KROPPENS KRUTT
ATP er forkortelsen for Adenosin Tri Phosphate, et helt spesielt molekyl som spiller en viktig rolle i kroppens energiregnskap. Du som driver med vektløfting, kan ha god nytte av å bli bedre kjent med dette molekylet og dets egenskaper. ATP er et molekyl kroppen bruker til å kjøpe energi.

Vi kan kalle ATP-molekylet for kroppens energivaluta. Muskelarbeid og andre energikrevende oppgaver i kroppen «koster» ATP.

Maten vi spiser gir energi; næringsstoffene vil på ulike måter brytes ned og ende opp i generering av ATP-molekyler. Kroppen er ganske smart, og det finnes derfor flere måter å fremskaffe dette verdifulle molekylet på.

Flere veier til Rom; musklene kan skaffe ATP på flere måter

Når vi trener, blir ATP brukt i musklene. Det er ulike «stier» som kan tas i kroppen for å fremskaffe ATP-molekyler. Det fosfagene systemet, det glykolytiske systemet og det aerobe systemet. Det høres kanskje vanskelig ut, men ikke bli redd! Jeg skal forklare begrepene godt.

Disse tre stiene skiller seg fra hverandre ved at de gir musklene tilgang på ATP av ulik varighet, og gjør det derfor mulig å trene på ulik intensitet, ut fra hvor fort ATP- molekylene kan fremskaffes.

I vektløfting er to av disse stiene spesielt viktige.

HVOR KOMMER KRUTTET FRA?
Her skal jeg forklare to av systemene jeg nevnte i avsnittet over. Vi begynner på begynnelsen. Det fosfagene systemet hjelper utøvere som driver med eksplosive og høyintensive aktiviteter med å mate musklene med ATP veldig raskt. Tenk eksplosive rykk og støt! Her kommer et annet velkjent begrep inn; kreatin.

Kreatinfosfat i musklene kan gi fra seg en fosfatgruppe til «oppbrukt» ATP, slik at det blir gjenvunnet og klar for en ny runde med energikrevende muskelarbeid. Denne resirkuleringen av ATP er den raskeste stien i kroppen, men blir fort oppbrukt.

Kanskje du nå forstår hvorfor det lønner seg med velfylte kreatinlagre i muskelcellene? Kreatinfosfat brukes opp etter en stund, og krever deretter lengre pause for å fylles igjen. Verdt å merke seg før du hiver deg over kreatinbøtta, er at det ikke er alle som oppnår økt styrke med kreatintilskudd. Kreatin er relativt trygt, effektivt og billig, men omtrent 1 av 3 har ingen effekt av ekstra tilskudd. Dette skyldes antakeligvis individuelle forskjeller i hvor mye kreatin man allerede har i musklene (1) .

Maten vi spiser gir kroppen energi og byggeklosser

Det andre energisystemet man har å lene seg på, er det glykolytiske. Dette ordet brukes for å beskrive nedbrytingen av sukker i cellene. Sukker gir ATP raskt når det brytes ned. Trening øker opptaket av sukker i cellene, og nedbrytning av sukker som er lagret i musklene som glykogen. På den måten gjøres mer bensin tilgjengelig for muskelarbeid når treningsinnsatsen pågår mer enn 2-10 sekunder.

Disse to måtene å skaffe ATP på er særdeles viktig for vektløftere. Ved maksimal innsats og eksplosiv trening, er musklene først og fremst avhengige av ATP bistått av kreatinfosfat. Når man trener lange økter med stort volum og høy belastning, slik som er vanlig i vektløfting, er det glykolytiske systemet en viktig sti til ATP-molekyler. Karbohydrater er derfor viktig bensin for vektløftere (2).

HVORDAN LADE OPP TIL TRENING?
Med hensyn til det jeg akkurat har gjort rede for i korthet, er tilgang på karbohydrater viktig for å ha gode treningsøkter på styrkegymmet. Det lønner seg å spise jevnlig gjennom dagen, og sørge for å ha gode karbohydratkilder til hvert måltid. Dette kan være grøt, grovbrød, pasta, ris og middagskorn, eller poteter.

Foreløpig anbefales et inntak på ca 1g karbohydrat/kg kroppsvekt før trening (3) . For en kropp på 80 kg vil det si 70 g karbohydrater, tilsvarende 4 hele brødskiver uten pålegg (4) .

#spismatendin

HVORDAN HOLDE DET GÅENDE UNDER ØKTA?
Lange økter kan føre til utfordringer med å holde energinivået oppe. Derfor kan det være smart å ikke bare lene seg på vannflaska når økta trekker ut i timer. Sukkerholdig drikke, som saft, kan være redninga da. Hvis du veier 80 kg, bør du for eksempel drikke 4-5 dl husholdningssaft i løpet av en lang styrkeøkt. Det anbefales nemlig et inntak på ca 0.5 g KH/kg kroppsvekt på trening (3) . Annen drikke eller snacks med sukker vil selvfølgelig også gjøre nytten.

Drivstoff til lange økter

Et annet smart grep er å innta flere små måltider gjennom dagen.
Har du trening 15:00, kan det eksempelvis spises to mindre lunsjmåltider klokka 11: og 14:00, i stedet for å satse på at
«stappmett klokka 12:00» gir bensin til økta flere timer senere på ettermiddagen.

MEN HVA MED PROTEINER?
For å bygge en sterk kropp er det ikke nok med energi fra karbohydrater. Mange utøvere i styrke- og kraftidretter er klar over at proteininntak er viktig for fremgang. Trening fører til muskelskade, og inntak av protein er helt vesentlig for å bygge opp muskelfibrene, nå litt større og sterkere. Det viktigste er å innta nok protein hver dag. Det finnes ulike anbefalinger for hvor mye protein en styrkeidrettsutøver bør spise. Det varierer gjerne mellom 1.6-2.2 g protein per kg kroppsvekt (3, 5, 6) . Synes du det er i overkant komplisert å måle alt du spiser i gram og minutter, forstår jeg deg godt. Da er et godt råd å tenke på at du i tillegg til gode karbohydratkilder, som nevnt tidligere, bør spise noe proteinrikt til alle måltidene dine. For de som liker å spre måltidene utover dagen, innebærer det gjerne 20-40 g protein i små og store måltider. Store styrkeutøvere med høy muskelmasse og treningsmengde bør ha et høyt inntak av protein (6) .

Protein er kroppens byggeklosser
Trener du mye bør du fylle på med protein og karbohydrater rett etter trening

MAKSIMAL RESTITUSJON MED ØKT PROTEINSYNTESE
Etter en økt der muskelfibrene har blitt revet i stykker, ønsker man å restituere best mulig. Optimal restitusjon får du ved å raskt etter trening innta litt karbohydrat og protein, og da i en form som gjør det lett for kroppen å ta det opp i systemet. Et godt og smakfullt alternativ er sjokolademelk, eller flytende restitusjonsdrikke.

Proteininntak er spesielt viktig i timene etter styrketrening. Proteindoser på 20-25 gram har vanligvis vært anbefalt, men etter hard trening kan det være nødvendig med så mye som 40 g protein (6) .

For de fleste vil proteininntaket etter trening være mer enn godt nok med et sammensatt og proteinrikt måltid når du kommer hjem. Ingen grunn til å ta frem stoppeklokke og målebeger; men sørg for å spise nok protein jevnt over (3, 7) .

Vanlig mat er bra nok for å prestere. Spis variert!

HVORDAN SER DET UT I PRAKSIS?
Om du til nå har tenkt at dette begynner å bli ulidelig mange detaljer å forholde seg til, har du min fulle forståelse. Det daglige kostholdet skal ikke være en stressfaktor, men en viktig og likevel lystbetont del av idrettsutøverens hverdag.

Med planlegging, god struktur og litt innsats kan dette la seg gjøre. Sørg for påfyll av karbohydrat og protein i løpet av dagen, og planlegg måltidene rundt trening. Inkluder fullverdige proteinkilder i alle måltider, og ikke glem frukt og grønnsaker. Umettet og flerumettet fett fra fisk, nøtter, planteoljer og avokado bør prioriteres foran mettet
fett fra ost, smør, rømme, fløte og kjøtt.

Slik kan en proteinrik kost settes sammen, helt uten tilskudd.
Fullverdige proteinkilder er uthevet:

MåltidMatKarbohydratProtein
FrokostHavregrøt kokt på 3 dl melk og et smørøye
1 kokt egg,
blåbær
1 banan
1 ss tran
100 g30 g
Lunsj4 skiver grovt brød,
2 skiver lettost
2 skiver skinke
2 dl melk
2 porsjoner leverpostei,
lettmargarin
1 eple
  100 g  45 g
2 timer styrketrening3 dl blandet husholdningssaft30 g
Etter trening0.5L sjokolademelk
1 banan
20 g40 g
Middag150g kyllingfilet
1 stor porsjon ris
saus/fett
150 g grønnsaker
50 g50 g
Kveldsmat1 boks kesam
Syltetøy
1 neve bær og
1 liten neve nøtter
20 g30 g
Totaltca 3050 kalorierca 370 gca 175 g
For en utøver på 80 kg:4,6 g/kg2,2 g/kg
Eksempel på måltider gjennom dagen.

Kilder

 1. Kreider RB, Kalman DS, Antonio J, Ziegenfuss TN, Wildman
  R, Collins R, et al. International Society of Sports Nutrition position
  stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise,
  sport, and medicine. Journal of the International Society of Sports
  Nutrition. 2017;14(1):18.
 2. Baker JS, McCormick MC, Robergs RA. Interaction among
  Skeletal Muscle Metabolic Energy Systems during Intense
  Exercise. J Nutr Metab. 2010;2010:905612-.
 3. Nutrition for Sports, Exercise and Performance. Regina
  Belski AF, Evangeline Mantzioris, editor. Routledge: Routledge; 400 p.
 4. Matportalen.no. Matvaretabellen Matoportalen.no [updated
  19.11.2020. Verktøy for næringsinnhold i norske matvarer].
  Available from: https://matvaretabellen.no/.
 5. Rodriguez NR, Di Marco NM, Langley S. American College of
  Sports Medicine position stand. Nutrition and athletic
  performance. Med Sci Sports Exerc. 2009;41(3):709-31.
 6. Macnaughton LS, Wardle SL, Witard OC, McGlory C,
  Hamilton DL, Jeromson S, et al. The response of muscle protein
  synthesis following whole-body resistance exercise is greater
  following 40 g than 20 g of ingested whey protein. Physiological
  Reports. 2016;4(15):e12893.
 7. Garthe I. Fakta om protein og idrett. Ernæringsavdelingen
  Olympiatoppen. 2017.

Oversikt over klubbene

Arrangementer

februar, 2023

Følg oss i sosiale medier

Siste nytt

BILDEGALLERI FRA ØM 2023
28Jan

BILDEGALLERI FRA ØM 2023

ØM 2023 var nok et vellykket mesterskap, og kickstartet nytt…

STEVNEPROTOKOLL FRA ØM 2023
23Jan

STEVNEPROTOKOLL FRA ØM 2023

Østlandsmesterskapet er vel overstått og tusen takk til Larvik Atletklubb…

STARTLISTE ØSTLANDSMESTERSKAP 2023
04Jan

STARTLISTE ØSTLANDSMESTERSKAP 2023

Helgen 21. – 22. januar 2023 er det duket for…

REGIONSSAMLING LØRDAG 7. JANUAR 2023
29Dec

REGIONSSAMLING LØRDAG 7. JANUAR 2023

2023 er rett rundt hjørnet og i den forbindelse inviterer…

RESULTATER NM LAG FINALE SENIOR 2022
15Dec

RESULTATER NM LAG FINALE SENIOR 2022

Lørdag 10. desember arrangerte Spydeberg Atletene året NM lag finale…

GULL TIL GJØVIK UNGDOM PÅ NM UNGOM
07Nov

GULL TIL GJØVIK UNGDOM PÅ NM UNGOM

Lørdag 5. november ble NM Ungdom arrangert i Vigrestadhallen. Veldig…

INVITASJON TIL ØSTLANDSMESTERSKAP 2023
24Oct

INVITASJON TIL ØSTLANDSMESTERSKAP 2023

I tradisjon tro går Østlandsmesterskapet av i januar 2023. Arrangør…

STEVNEPROTOKOLL FRA RM 2022
23Oct

STEVNEPROTOKOLL FRA RM 2022

Lørdag 15. oktober ble RM avholdt hos Christiania Atletklubb. Totalt…

REGIONSSAMLING LØRDAG 29.OKTOBER I OSLO
18Oct

REGIONSSAMLING LØRDAG 29.OKTOBER I OSLO

Velkommen til nok en høstssamling lørdag 29.oktober i Oslo. Pga…

REGIONSMESTERSKAP 15. OKTOBER STARTLISTE
09Oct

REGIONSMESTERSKAP 15. OKTOBER STARTLISTE

Lørdag 15. oktober er det klart for årets regionsmesterskap hos…

REGIONSSAMLING LØRDAG 1. OKTOBER
19Sep

REGIONSSAMLING LØRDAG 1. OKTOBER

Invitasjon med nødvendig informasjon samt lenke til påmeldingsskjema finner du her…

DOMMERKURS I SPYDEBERG 24. – 25. SEPTEMBER 22
30Aug

DOMMERKURS I SPYDEBERG 24. – 25. SEPTEMBER 22

Bli med på dommerkurs i september. Påmeldingsfrist 24.9.22 Hvor:  Gym…

REGIONSSAMLING 3. SEPTEMBER I SPYDEBERG
18Aug

REGIONSSAMLING 3. SEPTEMBER I SPYDEBERG

Første høstssamling! Vi arrangerer regionssamling lørdag 3. september hos Gym…

DOMMERKURS I OSLO 30. – 31 JULI 22
13Jul

DOMMERKURS I OSLO 30. – 31 JULI 22

Bli med på dommerkurs i sommer! Hvor: Ullevål stadion, Sognsveien 73,…

INTROKURS TIL VEKTLØFTING HOS FORSVARET PÅ LINDERUD
03Jul

INTROKURS TIL VEKTLØFTING HOS FORSVARET PÅ LINDERUD

I våres ble det satt i gang et pilotprosjekt med…

NM SENIOR 2022 RESULTATER
24Jun

NM SENIOR 2022 RESULTATER

NM Senior 2022 på NM – veka er over for…

REGIONSSAMLING LØRDAG 2. JULI
19Jun

REGIONSSAMLING LØRDAG 2. JULI

Nok en samling står for tur! Vi arrangerer sommersamling lørdag…

NM SENIOR PÅ NM – VEKA 2022
09Jun

NM SENIOR PÅ NM – VEKA 2022

Om knappe to uker er det Norgesmesterskap for senior, denne…

EKSTRAORDINÆRE SAKER I STYREMØTE
01Jun

EKSTRAORDINÆRE SAKER I STYREMØTE

Her kan dere lese referat fra de ekstraordinære sakene vi…

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING 4.JUNI
19May

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING 4.JUNI

Snart er det sommer og vi kickstarter sommermåneden juni med…

INVITASJON TIL NM SENIOR 22 – 23. JUNI 2022
30Apr

INVITASJON TIL NM SENIOR 22 – 23. JUNI 2022

NM Senior nærmer seg, og i år går det av…

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING LØRDAG 16. APRIL
27Mar

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING LØRDAG 16. APRIL

Velkommen til vårsamling for regionens utøvere lørdag 16 april 2022.…

REGIONSSAMLING, BILDER OG HADET METER’N!
21Feb

REGIONSSAMLING, BILDER OG HADET METER’N!

Lørdag 12. februar arrangerte vi årets første regionssamling i lokalene…

DOMMERKURS PÅ ELVERUM 12.-13. FEBRUAR 2022
04Feb

DOMMERKURS PÅ ELVERUM 12.-13. FEBRUAR 2022

Nytt år, nytt dommerkurs! Hvor: Torolf Storsveens veg 13, 2406…

BILDER OG VIDEO FRA NM SENIOR & LAG 2021
31Jan

BILDER OG VIDEO FRA NM SENIOR & LAG 2021

Stort takk til KvadTraining v/ Nicholas Oscar van Eck som…

REFERAT & BILDER FRA ØSTLANDSMESTERSKAP 2022
27Jan

REFERAT & BILDER FRA ØSTLANDSMESTERSKAP 2022

Helgen 22. – 23. januar arrangerte Spydeberg Atletene nok en…

STARTLISTE OG INFORMASJON: ØSTLANDSMESTERSKAP 2022
18Jan

STARTLISTE OG INFORMASJON: ØSTLANDSMESTERSKAP 2022

Førstkommende helg 22. – 23. januar arrangeres nok et Østlandsmesterskap…

INVITASJON TIL ØM 2022
26Nov

INVITASJON TIL ØM 2022

Snart nytt år og nye mesterskap står for tur! Spydeberg…

Startliste NM Ungdom 2021
03Nov

Startliste NM Ungdom 2021

Nok et mesterskap står for tur! Denne gangen er det…

Invitasjon til regionssamling 20. – 21. november 2021
29Oct

Invitasjon til regionssamling 20. – 21. november 2021

Til klubber tilsuttet Østlandet Vektløfterregion,  Endelig kan vi invitere til…

Oppsummering fra NM Veteran 2021
04Oct

Oppsummering fra NM Veteran 2021

Lørdag 2. oktober ble  NM Veteran avholdt i regi av…

Østlandsmesterskap 2021
13Sep

Østlandsmesterskap 2021

Informasjon vedrørende Østlandsmesterskap 2021!  Lørdag 18. september arrangeres det ØM…

NM Senior 2021
06Sep

NM Senior 2021

Endelig! NM Senior går snart av stabelen, nærmere bestemt helgen…

Relaterte artikler

INTROKURS TIL VEKTLØFTING HOS FORSVARET PÅ LINDERUD
03Jul

INTROKURS TIL VEKTLØFTING HOS FORSVARET PÅ LINDERUD

I våres ble det satt i gang et pilotprosjekt med Norges Vektløfterforbund og Christiania Atletklubb, med mål om å lage gode “introkurs til vektløfting”, som kan arrangeres flere ganger i året for folk som har lyst til å bli bedre kjent med idretten.  Piloten ble gjort hos Forsvaret på Linderud med en engasjert og veltrent […]

Hva kan du om Fair Play i vektløfting?
27Feb

Hva kan du om Fair Play i vektløfting?

Fair Play. For utøvere Som utøver. trener, forelder eller publikummer har du et ansvar for at du oppfører deg i den rette Fair Play-ånd. Det er kanskje enkelt å si, men hva betyr det? Fair Play betyr at du som utøver, trener og lagleder må: Ta godt vare på andre og inkluder nye lagkamerater Unngå […]

Presterer man bedre med kosttilskudd?
25Sep

Presterer man bedre med kosttilskudd?

Presterer man bedre med kosttilskudd? Marie Omestad fra Norges idrettshøgskole har sett på holdningene til kosttilskudd blant 16-18 åringer som trener på treningssenter. Hun fikk Anti Doping Norges studentpris for sin oppgave. Les mer om det på hjemmesidene til Anti Doping Norge:https://www.antidoping.no/nyheter/overrasket-over-at-ingen-var-negative-til-kosttilskudd Vi spurte Marie om hun kunne skrive et innlegg for løftebloggen vår, noe […]

Bilder fra NM 5kamp
16Sep

Bilder fra NM 5kamp

Nedlastbare bilder

Vektløfting for barn og unge
07Sep

Vektløfting for barn og unge

Lær kidsa løfting! Vi tok en prat med regionstrener Egon Vee-Haugen, med 6 NM gull i vektløfting, en historie fra friidrett og lang erfaring med instruksjon av barn, unge, senior og veteranutøvere, for å høre hva han har å si om vektløfting for ungdom! I Østlandet vektløfterregion satser vi tungt på å løfte frem ungdomsutøvere. […]

Nyhetsbrev

Vi sender ut et nyhetsbrev en gang i blant. 

I nyhetsbrevene våre får du referater fra stevner, praktisk informasjon om kommende arrangementer og andre spennende nyheter. 

Registrer deg i dag, og få nyhetsbrevet du og. Vi lover – dette er det eneste vi bruker dataene dine til.

For å registrere deg som mottaker av nyhetsbrevene våre ber vi deg om å klikke på boksen under.

Du kan kansellere nyhetsbrevet når som helst ved å trykke på linken nederst på nyhetsbrevet vi sender deg.

Vi bruker Mailchimp. Ved å abonnere godtar du at dataen blir lagt inn i Mailchimp-systemet vårt Les mer om Mailchimps personvernspolicy her.

Telefonnummer

+47 958 36 159

Epost

vektloftingost@gmail.com

Postadresse

Hunnsvegen 66
2819 Gjøvik