Press: Hva sier reglene?

Denne bloggartikkelen er basert på dette innlegget, skrevet av Harvey Newton, og tilpasset til ØVR sin blogg.

I de senere år har vi sett mange tilfeller hvor løftere har tilsynelatende løftet et bra løft, kanskje en pers eller rekord, men s har løftet blitt underkjent av dommerne og/eller juryen. Årsaken er veldig ofte press, fremfor andre ureglementerte bevegelser i løftet. Press dominerer altså som årsak for underkjente løft. Den tidligere presidenten i det amerikanske vektløfterforbundet, Brian Derwin, skrev om press og hva man kan gjøre for å unngå det i denn e bloggposten.

Så hva er press, etterpress eller det som i reglementet heter press-out?

Det er mange bestemmelser rundt press i 2020-utgaven av International Weightlifting Federation’s Technical and Competition Rules and Regulations (IWF-TCRR, som er pensum på dommerkurs). La oss gå gjennom detaljene:

I henhold til generelle regler for rykk (2.2.1) og for støt (2.3.2), må løfteren løfte “… to the full extent of both arms… .” Altså må man løfte rett på strake, som vi sier her på denne siden av atlanteren.

I tillegg heter det i generelle regler for alle løft, bestemmelsen 2.4.4 at: “An athlete, who, for any reason, cannot fully extend the elbow(s), must report/display this fact to all on-duty Referees as well as the Jury prior to the start of the competition…”. Altså at du må melde til dommere og jury at du ikke kan strekke ut albuene helt når du løfter. Det viser du ved å peke på den aktuelle albuen før du løfter.

Under Incorrect Movements ser vi i punkt 2.5.1.3 at “Pause during the extension of the arms” også gir underkjent løft. Det kvalifiserer altså til press.

Under Incorrect Movements, punkt 2.5.1.4 ser vi at “Finishing with a press-out, defined as: continuing the extension of the arms after the athlete has reached the lowest point of his/her position in the squat or split for both the Snatch and the Jerk.”

Så ser vi også under Incorrect Movements, punkt 2.5.1.5 at “Bending and extending the elbows during the recovery” gir underkjent løft. Det betyr at dersom man bøyer og strekker ut albuen igjen når man samler seg under stangen for å avslutte løftet, så gir det underkjent løft.

Eirik Mølmshaug ligger an til å bøye albuene i draget, men hva skjer i overstøtet? Det må dommerne se an!

Hva betyr disse reglene?

Reglene vi snakket om over her, altså 2.2.1 og 2.3.1, krever ikke at albueleddene strekker seg helt ut (‘lock out’). Men hvis albuene ikke strekker seg helt ut, må løfteren rykke eller støte, slik at løfterens utstrekning er så komplett som anatomisk mulig. Dette er og blir en subjektiv vurdering fra dommerne. Derfor må dommerne og juryen varsles, dersom man vet at man ikke klarer løfte til fullt utstrakte armer.

Regel 2.4.4 ble lagt til for mange år siden for å ta høyde for at utøveren sine albuer ikke strekker seg helt ut. Jackie Berube har uttalt at hennes manglende evne til å låse albuene var en arvelig egenskap. Jackie, som andre i samme situasjon, gjorde et poeng av å indikere dette problemet før hun løftet.

Regel 2.5.1.3 forutsetter at løfteren vil fortsette å strekke ut armene. Dette er den sanne definisjonen av press eller press-out. Noen ganger kan man se at noen løftere klarer de lette løftene sine på strake armer, men bøyer armene på de tunge løftene. Dette er da et brudd på regel 2.6.1. Her kommer dommernes vurderinger inn i bildet igjen.

Regel 2.5.1.4 er et relativt nytt tillegg, og det er nok inkludert for å ytterligere forklare det engelske begrepet press-out for et internasjonalt publikum. Det er imidlertid interessant når man tolker regelen bokstavelig. Denne regelen antyder at en løfter som fanger et rykk eller rykk på svakt bøyde albuer, men ikke er i laveste knebøy eller delt stilling, kan senke seg dypere så lenge vektstangen ikke er ytterligere forhøyet. Løfteren presser ikke vektstangen oppover, men skyver kroppen nedover. Det er litt usikkert om dette var intensjonen bak regelen, og det er nok ikke mange dommere som evner å dømme forskjellen mellom en press-out og en press-down.

Berube sin manglende evne til å strekke ut armene ble en utfordring for dommerne.

For mange er nok regel 2.5.1.5 den mest sannsynlige situasjonen hvor man blir dømt for press. I internasjonale stevner brukes videodømming. Det gir juryen mulighet til å studere løftene i sakte film. Dette er en fordel som de tre dommerne foran plattingen ikke har. Når jurypresidenten presenterer juryens avgjørelse, er grunnlaget for underkjenning ofte press. Bøying og fleksjon av armene når løfteren skal samle bena eller reise seg er ikke det som defineres som press i regel 2.5.1.3. Og hva om “bøying og utstrekning av armene” skjer et annet sted i heisen enn under utvinning? Her gir regel Regel 2.6.1 er et klart og tydelig svar. “Uneven or incomplete extension of the arms at the completion of the lift.”

Dagens situasjon

Etter pandemiens herjinger ligger mange delvis nede for telling. Noen har sluttet med vektløfting, og noen få har ommet til. Men vi trenger flere dommere! Det er veldig ønskelig at så mange som mulig deltar på dommerkurs. Slik kan vi gjøre stevnene våre bedre. I tillegg gjør det klubbene i stand til å holde flere stevner og mesterskap.

Så hvordan får vi flere dommere? Vi etterlyser stadig flere dommer på dommerkurs. Krever det insentiver for å få folk til å bidra til idretten? Vi håper at dugnadsviljen har overlevd pandemien og håper at dommerkurs vil hjelpe å avskrekke dommeroppgaven fra folk. Det er en gøy og lærerik oppgave som gjør deg bedre rustet som utøver og trener.

For å få en sertifisering som dommer må man ha gått gjennom dommerkurs og ha tatt en test. Tidligere måtte man ha dømt så og så mange stevner for å oppnå dommergraden sin, men dette kravet er lempet på. Alt dette er bra og viktige virkemidler bra ut, men ett spørsmål melder seg; nemlig har denne personen noen gang løftet? Det er ikke en forutsetning å ha vært en løfter, men man kan lure på om personen i tjenestestolen noen gang har slitt med å holde en heis overhead. Erfaring med vektløfting, eller mangel på dette, kan avgjøre hvor raskt en ikke-løftende dommer kan være avgjørende for hvordan det går for utøveren på platformen som kanskje skal kvalifisere til NM/EM/VM/OL.

Det er en rekke regler og bestemmelser som faller inn under paraplybeskrivelsen av press-out. En dommer må øve for virkelig å kunne utøve oppgaven godt, følge dagens trender og gjøre sitt beste å forbli objektiv for å bedømme løft. Å sitte i et av de tre setene, spesielt når en jury på fem personer sitter bak, kan være en ubehagelig og stressende opplevelse. Likevel er det en oppgave det er lett å trene seg opp til.

Derfor er det viktig å utdanne mange dommere og gi de masse stevneerfaring. Inviter gjerne en dommer fra en annen klubb neste gang du skal ha stevne, eller oppsøk en klubb for å tilby dine tjenester som dommer når de skal ha stevne.

Uten dommere blir det ingen konkurranse, og uten gode dommere får vi ikke internasjonale medaljer!

Noen har strake armer i enhver sammenheng

Oversikt over klubbene

Arrangementer

mai, 2022

Følg oss i sosiale medier

Siste nytt

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING 4.JUNI
19May

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING 4.JUNI

Snart er det sommer og vi kickstarter sommermåneden juni med

INVITASJON TIL NM SENIOR 22 – 23. JUNI 2022
30Apr

INVITASJON TIL NM SENIOR 22 – 23. JUNI 2022

NM Senior nærmer seg, og i år går det av

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING LØRDAG 16. APRIL
27Mar

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING LØRDAG 16. APRIL

Velkommen til vårsamling for regionens utøvere lørdag 16 april 2022.

REGIONSSAMLING, BILDER OG HADET METER’N!
21Feb

REGIONSSAMLING, BILDER OG HADET METER’N!

Lørdag 12. februar arrangerte vi årets første regionssamling i lokalene

DOMMERKURS PÅ ELVERUM 12.-13. FEBRUAR 2022
04Feb

DOMMERKURS PÅ ELVERUM 12.-13. FEBRUAR 2022

Nytt år, nytt dommerkurs! Hvor: Torolf Storsveens veg 13, 2406

BILDER OG VIDEO FRA NM SENIOR & LAG 2021
31Jan

BILDER OG VIDEO FRA NM SENIOR & LAG 2021

Stort takk til KvadTraining v/ Nicholas Oscar van Eck som

REFERAT & BILDER FRA ØSTLANDSMESTERSKAP 2022
27Jan

REFERAT & BILDER FRA ØSTLANDSMESTERSKAP 2022

Helgen 22. – 23. januar arrangerte Spydeberg Atletene nok en

STARTLISTE OG INFORMASJON: ØSTLANDSMESTERSKAP 2022
18Jan

STARTLISTE OG INFORMASJON: ØSTLANDSMESTERSKAP 2022

Førstkommende helg 22. – 23. januar arrangeres nok et Østlandsmesterskap

INVITASJON TIL ØM 2022
26Nov

INVITASJON TIL ØM 2022

Snart nytt år og nye mesterskap står for tur! Spydeberg

Startliste NM Ungdom 2021
03Nov

Startliste NM Ungdom 2021

Nok et mesterskap står for tur! Denne gangen er det

Invitasjon til regionssamling 20. – 21. november 2021
29Oct

Invitasjon til regionssamling 20. – 21. november 2021

Til klubber tilsuttet Østlandet Vektløfterregion,  Endelig kan vi invitere til

Oppsummering fra NM Veteran 2021
04Oct

Oppsummering fra NM Veteran 2021

Lørdag 2. oktober ble  NM Veteran avholdt i regi av

Østlandsmesterskap 2021
13Sep

Østlandsmesterskap 2021

Informasjon vedrørende Østlandsmesterskap 2021!  Lørdag 18. september arrangeres det ØM

NM Senior 2021
06Sep

NM Senior 2021

Endelig! NM Senior går snart av stabelen, nærmere bestemt helgen

SØKNAD OM STEVNER
18May

SØKNAD OM STEVNER

…(terminliste) for andre halvår sendes direkte fra regionene til NVF.

Relaterte artikler

Hva kan du om Fair Play i vektløfting?
27Feb

Hva kan du om Fair Play i vektløfting?

Fair Play. For utøvere Som utøver. trener, forelder eller publikummer har du et ansvar for at du oppfører deg i den rette Fair Play-ånd. Det er kanskje enkelt å si, men hva betyr det? Fair Play betyr at du som utøver, trener og lagleder må: Ta godt vare på andre og inkluder nye lagkamerater Unngå […]

Presterer man bedre med kosttilskudd?
25Sep

Presterer man bedre med kosttilskudd?

Presterer man bedre med kosttilskudd? Marie Omestad fra Norges idrettshøgskole har sett på holdningene til kosttilskudd blant 16-18 åringer som trener på treningssenter. Hun fikk Anti Doping Norges studentpris for sin oppgave. Les mer om det på hjemmesidene til Anti Doping Norge:https://www.antidoping.no/nyheter/overrasket-over-at-ingen-var-negative-til-kosttilskudd Vi spurte Marie om hun kunne skrive et innlegg for løftebloggen vår, noe […]

Bilder fra NM 5kamp
16Sep

Bilder fra NM 5kamp

Nedlastbare bilder

Vektløfting for barn og unge
07Sep

Vektløfting for barn og unge

Lær kidsa løfting! Vi tok en prat med regionstrener Egon Vee-Haugen, med 6 NM gull i vektløfting, en historie fra friidrett og lang erfaring med instruksjon av barn, unge, senior og veteranutøvere, for å høre hva han har å si om vektløfting for ungdom! I Østlandet vektløfterregion satser vi tungt på å løfte frem ungdomsutøvere. […]

Dommerkurs på Elverum AK
30Aug

Dommerkurs på Elverum AK

Helgen 28. og 29. august holdt vi dommerkurs på Elverum Atletklubb. Det var 5 deltakere, 3 fra Elverum og 2 fra Gjøvik. Vi hadde to frafall fra helgens kurs, men kom oss gjennom en hyggelig helg med mange gode og interessante diskusjoner. IWF har som de fleste vet oppdatert regelverket sitt, så kompendiet som ligger […]

Nyhetsbrev

Vi sender ut et nyhetsbrev en gang i blant. 

I nyhetsbrevene våre får du referater fra stevner, praktisk informasjon om kommende arrangementer og andre spennende nyheter. 

Registrer deg i dag, og få nyhetsbrevet du og. Vi lover – dette er det eneste vi bruker dataene dine til.

For å registrere deg som mottaker av nyhetsbrevene våre ber vi deg om å klikke på boksen under.

Du kan kansellere nyhetsbrevet når som helst ved å trykke på linken nederst på nyhetsbrevet vi sender deg.

Vi bruker Mailchimp. Ved å abonnere godtar du at dataen blir lagt inn i Mailchimp-systemet vårt Les mer om Mailchimps personvernspolicy her.

Telefonnummer

+47 958 36 159

Epost

vektloftingost@gmail.com

Postadresse

Hunnsvegen 66
2819 Gjøvik

X