Vektløfting for barn og unge

Lær kidsa løfting!

Vi tok en prat med regionstrener Egon Vee-Haugen, med 6 NM gull i vektløfting, en historie fra friidrett og lang erfaring med instruksjon av barn, unge, senior og veteranutøvere, for å høre hva han har å si om vektløfting for ungdom!


Fredrik og Egon
Fredrik Kvist Gyllensten og Egon Vee-Haugen – våre dyktige regionstrenere

I Østlandet vektløfterregion satser vi tungt på å løfte frem ungdomsutøvere. Vi arrangerer ungdomssamlinger og honorerer klubber som arrangerer NM-Ungdom dobbelt så mye sammenlignet med de som arrangerer vanlige NM.

I tillegg har vi to glitrende regionstrenere som er godt oppdatert på styrketrening og trening på teknikk i olympiske løft for barn og unge. Vi tok en prat med regionstrener Egon Vee-Haugen om dette. Han har lang erfaring med trening av folk i alle aldre og er verdt å høre på når det kommer til trening av barn og unge.

Først av alt, Egon. Kan du forklare våre lesere hva olympisk vektløfting egentlig er?

I olympisk vektløfting konkurreres det i øvelsene rykk og støt, med 3 forsøk i hver øvelse. Rykkøvelsen er den mest teknisk krevende øvelsen, da man skal løfte stangen med en bevegelse over hodet. Med bredt grep på stangen skal man sette så stor fart på stangen at den kommer høyt nok til å sette seg under og fiksere vekten, for deretter reise seg opp i stående stilling.

Støtøvelsen består av to faser, sittevending og overstøt. Med skulderbredde grep skal man løfte vekten opp til brystet. Dette gjøres ved dra stangen opp til brystet med en nedsitt. Etter vending skal man skyve stang på strake armer med hjelp av beina og overkropp. Det vanligste er å splitte beina i overstøtet slik at det blir lettere å få stanga på strake armer.

Okei, det høres bra ut. Men hvorfor bør barn og unge prøve olympisk vektløfting? og: er det trygt? 

Olympisk vektløfting utfordrer hele bevegelsesapparatet og blir veldig ofte brukt av andre idretter. Det er en teknisk krevende idrett, og ungdommer som begynner med vektløfting vil bli utfordret med tanke på konsentrasjon.

Det er svært lite skader i vektløfting takket være flinke trenere i klubbene rundt om i landet, og at de følger vektløfterforbundets innlæringsmetodikk. Det kreves smidighet, spenst, hurtighet og styrke for å bli en god vektløfter, og det vil derfor være nødvendig med allsidig trening. Det gir gode forutsetninger å starte tidlig med teknikktrening for å bli en god vektløfter eller i hele tatt lære riktig utførelse.

Allsidig trening vil man ha nytte av hele livet, spesielt med tanke på å forebygge skader.

Dette høres jo bare bedre og bedre ut, men jeg har sett at vektløftere er svære, hårete mannfolk som løfter vanvittig tunge vekter. Er dette virkelig noe for barn? 

Allsidig trening vil alltid være noe for barn, og olympisk vektløfting passer derfor utmerket.

Kan barn trene vektløfting uten å delta i konkurranse? 

Det går helt fint å trene barn uten å delta i konkurranser. For å motivere må man fokusere på fremgang og mestring i de øvelser som trenes. Det kan være spensthopp, smidighet, teknikk osv. Det er trenerens oppgave sammen med utøver å sette mål.

Hvordan tilnærmer du deg treneroppgaven når du skal trene barn og unge?

Etter å ha blitt kjent med barna vil jeg fokusere på mest mulig aktivitet rettet mot teknikken. Det er nødvendig å begynne med meget lett belastning, som en langkost/trepinne. I tillegg er det viktig å ha med en eller flere erfarne utøvere for å vise teknikken. Dette har vist seg å være lærerikt og motiverende, med mange spørsmål i etterkant. Det er i tillegg viktig at man har nok utstyr slik at ingen blir stående og se på de andre.


Tusen takk for praten, Egon! Vi håper dette åpner opp muligheter for barn og unge til å trene olympisk vektløfting hos sine lokale løfteklubber. Det er ikke så mange klubber på Østlandet, spesielt med tanke på hvor stor regionen er. Ei heller er lokalene så store, så dette er et problem for oss. Vi jobber stadig med utvikling av våre klubber og organisasjon, og håper å aktualisere klubbene våre for bevilgninger fra forskjellige stiftelser. Vi er helt avhengige av dere for å kunne vokse og tilby trening for mennesker i alle aldre.

 

I en studie (se referansene) så forskerne på barn som trener olympisk vektløfting, hvor rykk og støt samt såkalte plyometriske øvelser var inkludert. En kontrollgruppe av barn i samme alder trente mer tradisjonell styrke; benkpress og knebøy. De ble testet på visse parametre før og etter studien. Det forskerne fant var at barna som trente olympisk vektløfting hadde betydelig bedre testresultat i hoppøvelser, balanse og 20 meter spurt sammenlignet med de barna som trente kun tradisjonell styrke.

Referanser:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24172724/ 

Olympisk vektløfting er i vinden som aldri før. Med fremveksten av CrossFit og Norges functional fitness forbund, ser vi at styrketrening igjen er trendy, men på andre og mer spennende måter enn de klassiske treningsstudioene fra 90-tallet. Fokuset er på hva vi kan klare og hvor mye vi kan løfte, og gjerne uten speil og fokus på andre idealer.

Telefonnummer

+47 958 36 159

Epost

vektloftingost@gmail.com

Postadresse

Hunnsvegen 66
2819 Gjøvik