Vektløfting for barn og unge

Lær kidsa løfting!

Vi tok en prat med regionstrener Egon Vee-Haugen, med 6 NM gull i vektløfting, en historie fra friidrett og lang erfaring med instruksjon av barn, unge, senior og veteranutøvere, for å høre hva han har å si om vektløfting for ungdom!


Fredrik og Egon
Fredrik Kvist Gyllensten og Egon Vee-Haugen – våre dyktige regionstrenere

I Østlandet vektløfterregion satser vi tungt på å løfte frem ungdomsutøvere. Vi arrangerer ungdomssamlinger og honorerer klubber som arrangerer NM-Ungdom dobbelt så mye sammenlignet med de som arrangerer vanlige NM.

I tillegg har vi to glitrende regionstrenere som er godt oppdatert på styrketrening og trening på teknikk i olympiske løft for barn og unge. Vi tok en prat med regionstrener Egon Vee-Haugen om dette. Han har lang erfaring med trening av folk i alle aldre og er verdt å høre på når det kommer til trening av barn og unge.

Først av alt, Egon. Kan du forklare våre lesere hva olympisk vektløfting egentlig er?

I olympisk vektløfting konkurreres det i øvelsene rykk og støt, med 3 forsøk i hver øvelse. Rykkøvelsen er den mest teknisk krevende øvelsen, da man skal løfte stangen med en bevegelse over hodet. Med bredt grep på stangen skal man sette så stor fart på stangen at den kommer høyt nok til å sette seg under og fiksere vekten, for deretter reise seg opp i stående stilling.

Støtøvelsen består av to faser, sittevending og overstøt. Med skulderbredde grep skal man løfte vekten opp til brystet. Dette gjøres ved dra stangen opp til brystet med en nedsitt. Etter vending skal man skyve stang på strake armer med hjelp av beina og overkropp. Det vanligste er å splitte beina i overstøtet slik at det blir lettere å få stanga på strake armer.

Okei, det høres bra ut. Men hvorfor bør barn og unge prøve olympisk vektløfting? og: er det trygt? 

Olympisk vektløfting utfordrer hele bevegelsesapparatet og blir veldig ofte brukt av andre idretter. Det er en teknisk krevende idrett, og ungdommer som begynner med vektløfting vil bli utfordret med tanke på konsentrasjon.

Det er svært lite skader i vektløfting takket være flinke trenere i klubbene rundt om i landet, og at de følger vektløfterforbundets innlæringsmetodikk. Det kreves smidighet, spenst, hurtighet og styrke for å bli en god vektløfter, og det vil derfor være nødvendig med allsidig trening. Det gir gode forutsetninger å starte tidlig med teknikktrening for å bli en god vektløfter eller i hele tatt lære riktig utførelse.

Allsidig trening vil man ha nytte av hele livet, spesielt med tanke på å forebygge skader.

Dette høres jo bare bedre og bedre ut, men jeg har sett at vektløftere er svære, hårete mannfolk som løfter vanvittig tunge vekter. Er dette virkelig noe for barn? 

Allsidig trening vil alltid være noe for barn, og olympisk vektløfting passer derfor utmerket.

Kan barn trene vektløfting uten å delta i konkurranse? 

Det går helt fint å trene barn uten å delta i konkurranser. For å motivere må man fokusere på fremgang og mestring i de øvelser som trenes. Det kan være spensthopp, smidighet, teknikk osv. Det er trenerens oppgave sammen med utøver å sette mål.

Hvordan tilnærmer du deg treneroppgaven når du skal trene barn og unge?

Etter å ha blitt kjent med barna vil jeg fokusere på mest mulig aktivitet rettet mot teknikken. Det er nødvendig å begynne med meget lett belastning, som en langkost/trepinne. I tillegg er det viktig å ha med en eller flere erfarne utøvere for å vise teknikken. Dette har vist seg å være lærerikt og motiverende, med mange spørsmål i etterkant. Det er i tillegg viktig at man har nok utstyr slik at ingen blir stående og se på de andre.


Tusen takk for praten, Egon! Vi håper dette åpner opp muligheter for barn og unge til å trene olympisk vektløfting hos sine lokale løfteklubber. Det er ikke så mange klubber på Østlandet, spesielt med tanke på hvor stor regionen er. Ei heller er lokalene så store, så dette er et problem for oss. Vi jobber stadig med utvikling av våre klubber og organisasjon, og håper å aktualisere klubbene våre for bevilgninger fra forskjellige stiftelser. Vi er helt avhengige av dere for å kunne vokse og tilby trening for mennesker i alle aldre.

 

I en studie (se referansene) så forskerne på barn som trener olympisk vektløfting, hvor rykk og støt samt såkalte plyometriske øvelser var inkludert. En kontrollgruppe av barn i samme alder trente mer tradisjonell styrke; benkpress og knebøy. De ble testet på visse parametre før og etter studien. Det forskerne fant var at barna som trente olympisk vektløfting hadde betydelig bedre testresultat i hoppøvelser, balanse og 20 meter spurt sammenlignet med de barna som trente kun tradisjonell styrke.

Referanser:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24172724/ 

Olympisk vektløfting er i vinden som aldri før. Med fremveksten av CrossFit og Norges functional fitness forbund, ser vi at styrketrening igjen er trendy, men på andre og mer spennende måter enn de klassiske treningsstudioene fra 90-tallet. Fokuset er på hva vi kan klare og hvor mye vi kan løfte, og gjerne uten speil og fokus på andre idealer.

Oversikt over klubbene

Arrangementer

januar, 2022

Følg oss i sosiale medier

Siste nytt

REFERAT & BILDER FRA ØSTLANDSMESTERSKAP 2022
27Jan

REFERAT & BILDER FRA ØSTLANDSMESTERSKAP 2022

Helgen 22. – 23. januar arrangerte Spydeberg Atletene nok en

STARTLISTE OG INFORMASJON: ØSTLANDSMESTERSKAP 2022
18Jan

STARTLISTE OG INFORMASJON: ØSTLANDSMESTERSKAP 2022

Førstkommende helg 22. – 23. januar arrangeres nok et Østlandsmesterskap

INVITASJON TIL ØM 2022
26Nov

INVITASJON TIL ØM 2022

Snart nytt år og nye mesterskap står for tur! Spydeberg

Startliste NM Ungdom 2021
03Nov

Startliste NM Ungdom 2021

Nok et mesterskap står for tur! Denne gangen er det

Invitasjon til regionssamling 20. – 21. november 2021
29Oct

Invitasjon til regionssamling 20. – 21. november 2021

Til klubber tilsuttet Østlandet Vektløfterregion,  Endelig kan vi invitere til

Oppsummering fra NM Veteran 2021
04Oct

Oppsummering fra NM Veteran 2021

Lørdag 2. oktober ble  NM Veteran avholdt i regi av

Østlandsmesterskap 2021
13Sep

Østlandsmesterskap 2021

Informasjon vedrørende Østlandsmesterskap 2021!  Lørdag 18. september arrangeres det ØM

NM Senior 2021
06Sep

NM Senior 2021

Endelig! NM Senior går snart av stabelen, nærmere bestemt helgen

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING 12. FEBRUAR 2022
26Jan

INVITASJON TIL REGIONSSAMLING 12. FEBRUAR 2022

Velkommen til vintersammling for regionens utøvere lørdag 12. februar 2022.

Relaterte artikler

Presterer man bedre med kosttilskudd?
25Sep

Presterer man bedre med kosttilskudd?

Presterer man bedre med kosttilskudd? Marie Omestad fra Norges idrettshøgskole har sett på holdningene til kosttilskudd blant 16-18 åringer som trener på treningssenter. Hun fikk Anti Doping Norges studentpris for sin oppgave. Les mer om det på hjemmesidene til Anti Doping Norge:https://www.antidoping.no/nyheter/overrasket-over-at-ingen-var-negative-til-kosttilskudd Vi spurte Marie om hun kunne skrive et innlegg for løftebloggen vår, noe […]

Bilder fra NM 5kamp
16Sep

Bilder fra NM 5kamp

Nedlastbare bilder

Vektløfting for barn og unge
07Sep

Vektløfting for barn og unge

Lær kidsa løfting! Vi tok en prat med regionstrener Egon Vee-Haugen, med 6 NM gull i vektløfting, en historie fra friidrett og lang erfaring med instruksjon av barn, unge, senior og veteranutøvere, for å høre hva han har å si om vektløfting for ungdom! I Østlandet vektløfterregion satser vi tungt på å løfte frem ungdomsutøvere. […]

Dommerkurs på Elverum AK
30Aug

Dommerkurs på Elverum AK

Helgen 28. og 29. august holdt vi dommerkurs på Elverum Atletklubb. Det var 5 deltakere, 3 fra Elverum og 2 fra Gjøvik. Vi hadde to frafall fra helgens kurs, men kom oss gjennom en hyggelig helg med mange gode og interessante diskusjoner. IWF har som de fleste vet oppdatert regelverket sitt, så kompendiet som ligger […]

Vil du ha verv i Østlandet vektløfterregion?
09Aug

Vil du ha verv i Østlandet vektløfterregion?

Styret i Østlandet vektløfterregion jobber stadig med å sette sammen en godt fungerende valgkomite. Kunne du tenke deg å bidra til at idretten vår fungerer optimalt i alle ledd? Arbeidet til valgkomiteene er undervurdert i de fleste organisasjonsledd. De som velges til disse komiteene har en meget viktig oppgave i norsk idrett. I det følgende […]

Nyhetsbrev

Vi sender ut et nyhetsbrev en gang i blant. 

I nyhetsbrevene våre får du referater fra stevner, praktisk informasjon om kommende arrangementer og andre spennende nyheter. 

Registrer deg i dag, og få nyhetsbrevet du og. Vi lover – dette er det eneste vi bruker dataene dine til.

For å registrere deg som mottaker av nyhetsbrevene våre ber vi deg om å klikke på boksen under.

Du kan kansellere nyhetsbrevet når som helst ved å trykke på linken nederst på nyhetsbrevet vi sender deg.

Vi bruker Mailchimp. Ved å abonnere godtar du at dataen blir lagt inn i Mailchimp-systemet vårt Les mer om Mailchimps personvernspolicy her.

Telefonnummer

+47 958 36 159

Epost

vektloftingost@gmail.com

Postadresse

Hunnsvegen 66
2819 Gjøvik

X